| Tytuł: | choroby serca, chorobami cywilizacyjnymi? |
| Autor: | karolina 12.5.2010, 04:52 |
| Wydaje mi się, że kiedyś ludzie nie chorowali tak często na choroby serca, a dzisiaj jest to niestety powszechne zjawisko. Stres, używki, większe spożywanie toksyn przez człowieka oraz zła dieta spowodowały, że choroby serca stały się chorobami cywilizacji. | |
| Tytuł: | Serce |
| Autor: | Marysia 12.5.2010, 04:52 |
| Trzeba dbać o swoje serce, palacze nie wiedzą jak bardzo ryzykują, a przecież tylu ludzi czeka na przeszczep... | |
| Tytuł: | serducho |
| Autor: | dragon 12.5.2010, 04:52 |
| każdemu kiedyś stanie pikawa i niestety koniec. | |
| Tytuł: | heart |
| Autor: | melisa 12.5.2010, 04:52 |
| Skoro każdy umrze to po co o siebie dbać tak? Najbardziej denerwują mnie palacze, których wymówki ograniczają się do \"bo na coś trzeba umrzeć\"...Trzeba dbać o swoje serce, nawet nie tyle, że po to, żeby żyć jak najdłużej, ale po to, żeby żyć naj najdłużej w zdrowiu. Co to za życie jak Cię na starość wszystko boli. Lepiej zapobiegać niż później jęczeć. | |
| Tytuł: | choroby serca |
| Autor: | Haneczka 30 12.5.2010, 04:52 |
| A ja zauważyłam u siebie, że często gdy zasypiam to przeszkadza mi jakieś wściekłe kołatanie serca, które słyszę wszędzie w uszach, w głowie, w klatce piersiowej. Czy coś można na to poradzić? Co to może być | |
| Tytuł: | choroby serca, chorobami cywilizacyjnymi? |
| Autor: | winka_28 12.5.2010, 04:52 |
| powinnaś uważać na tryb życia, zbyt dużo stresu i złe odżywianie może przynosić takie właśnie skutki | |

Choroba wieńcowa
Choroba wieńcowa, choć znana pod kilkoma innymi nazwami takimi jak choroba niedokrwienna serca, albo przewlekła niewydolność serca, niegdyś nazywana także dusznicą bolesną lub dławicą sercową polega na niewystarczającym dostarczeniu do serca tlenu, za sprawą niedostatecznego ukrwienia serca.
Miażdżyca jest chorobą ogólnoustrojową - polega na tworzeniu się w naczyniach krwionośnych, a szczególnie w tętnicach, modyfikacji zwanych płytkami miażdżycowymi.
Obniżyć ciśnienie
Osobom z nadciśnieniem zaleca się częste kontrole ciśnienia (poprzez prowadzenie pomiarów oraz specjalnego dziennika, w którym będą zapisywane wyniki) oraz badania lekarskie (pobieranie krwi, wizyta u okulisty – badanie dna oka, badania laboratoryjne, pomiar cholesterolu, badanie EKG).