| Tytuł: | Duszność w klatce piersiowej |
| Autor: | Robert 15.3.2010, 17:13 |
| Podczas wysiłku fizycznego mam duszności i czuję ucisk w klatce piersiowej . Pomóżcie mi mam dopiero 30 lat . Nie wiem czy udać sie do lekarza czy co. Moze to nerwica? | |
| Tytuł: | |
| Autor: | MIsia 29.3.2010, 10:30 |
| Słuchaj nie bagatelizuj tej duszności ....Szybko się udaj na badania od tego może zależeć Twoje dalsze życie . | |

Choroba wieńcowa
Choroba wieńcowa, choć znana pod kilkoma innymi nazwami takimi jak choroba niedokrwienna serca, albo przewlekła niewydolność serca, niegdyś nazywana także dusznicą bolesną lub dławicą sercową polega na niewystarczającym dostarczeniu do serca tlenu, za sprawą niedostatecznego ukrwienia serca.
Miażdżyca jest chorobą ogólnoustrojową - polega na tworzeniu się w naczyniach krwionośnych, a szczególnie w tętnicach, modyfikacji zwanych płytkami miażdżycowymi.
Obniżyć ciśnienie
Osobom z nadciśnieniem zaleca się częste kontrole ciśnienia (poprzez prowadzenie pomiarów oraz specjalnego dziennika, w którym będą zapisywane wyniki) oraz badania lekarskie (pobieranie krwi, wizyta u okulisty – badanie dna oka, badania laboratoryjne, pomiar cholesterolu, badanie EKG).