Co warto wiedzieć na temat anemii?

2 min read

Healthy product sources of iron. Food rich in Fe (ferrum)

Anemia jest jedną z tych chorób, które mogą nam poważnie utrudnić życie. Dlaczego nie można jej lekceważyć? Bo ta choroba związana jest z zaburzeniami funkcji czerwonych krwinek, które w ludzkim organizmie spełniają ważne zadanie. To właśnie one są odpowiedzialne za transport tlenu w naszym organizmie i za dostarczanie go do wszystkich komórek organizmu. Zaburzenie tego procesu wiąże się z poważnymi konsekwencjami i problemami zdrowotnymi. Co każdy z nas powinien zatem wiedzieć o tak uciążliwej i niebezpiecznej chorobie, jaką jest anemia?

Anemia, nazywana bardzo często niedokrwistością, jest chorobą kojarzoną zazwyczaj z niedoborem żelaza. Faktycznie – dieta, w której żelazo pojawia się zbyt rzadko, w większości przypadków okazuje się główną przyczyną problemów. Pamiętajmy zatem, że zdrowe odżywianie się i dieta, w której często pojawiają się produkty uznawane za dobre źródło żelaza, jest dla każdego z nas sprawą bardzo ważną. Jak walczyć z tą chorobą? Podstawa to szybkie rozpoznanie choroby. Kiedy warto wybrać się do lekarza i wykonać badania mogące potwierdzić problemy z anemią? Pamiętajmy, że objawy anemii są dość charakterystyczne. Ciągłe uczucie zmęczenia, bladość oraz kołatanie serca – oto najbardziej typowe symptomy tej choroby. Często pojawiają się też takie objawy, jak bóle głowy i stawów. W chwili, gdy zauważymy takie problemy, powinniśmy się wybrać do lekarza i wykonać odpowiednie badania. Dzięki temu będziemy mogli w porę rozpocząć leczenie i ograniczyć szkody wyrządzone przez chorobę.

A w jaki sposób można się chronić przed takimi problemami? Zasady, na jakich opiera się profilaktyka anemii, są dość proste. Zdrowa dieta, w której pojawiają się ziarna zbóż, orzechy, szpinak i brokuły i soja – oto zasada, o której warto pamiętać.